Digitalna potrdila za sommelierje in poznavalce žganih pijač – Povečanje konkurenčnosti in preverjanje izkušenj

V začetku junija je šola Sommelier Master podelila diplome 90 profesionalcem, ki so uspešno zaključili prvo in drugo stopnjo tečaja Sommelier Master ter Spirit Academy by Majda Debevc. Kot novost so vpeljali potrdila, ki omogočajo enostavno zapisovanje in preverjanje dosežkov v digitalni obliki. Zdaj lahko sommelierji in poznavalci žganih pijač do diplom dostopajo preko digitalne denarnice in svojo izobrazbo ter delovne izkušnje dokažejo kjerkoli po svetu, kar predstavlja izjemen preskok v industriji.

Šola Sommelier Master je v osmih letih obstoja izobrazila že 500, skupaj s tečajniki sommelier začetnik pa preko 1000 sommelierjev ter poznavalcev žganih pijač, ki so uspešno opravili edinstven program Spirit academy by Majda Debevc. Študenti, ki so se v izobraževali v šolskem letu 2022/23, so prvič doslej prejeli tudi digitalna potrdila o doseženi stopnji. S tem so postali prva generacija sommelierjev in poznavalcev žganih pijač v Sloveniji in širše v Evropi, ki lahko izobrazbo in delovne izkušnje s tega področja izkazujejo digitalno v preverljivi obliki.

Vodja izobraževanj v šoli Sommelier Master, sam pa tudi sommelier tretje stopnje, Aleksander Bohinc, je povedal: »Digitalne storitve so postale del našega vsakdana in pomembno je, da sledimo razvoju in trendom. Ponosni smo, da kot ena prvih sommelierskih šol v Evropi našim tečajnikom omogočamo preprost in varen način zapisovanja dosežkov v digitalni obliki – najprej 90 letošnjim diplomantom, v naslednjih mesecih pa tudi tečajnikom vseh preteklih let, kar pomeni 500, skupaj s tečajniki sommelier začetnik pa preko 1000 izdanih digitalnih diplom. To je izjemen korak, saj lahko udeleženci šole Sommelier Master uradno potrjene izkušnje in izobrazbo na področju sommelierstva sedaj dokažejo kadarkoli in kjerkoli po svetu in s tem pridobijo veliko prednost na konkurenčnem trgu sodobnega gostinstva.«

Inovativna digitalna potrdila so v šoli Sommelier Master izdali preko platforme MyNextID, ki so jo razvili v podjetju Netis. Ta organizacijam omogoča, da enostavno in samostojno izdajo potrdila, dokazila in certifikate v obliki, ki je digitalizirana in  standardizirana. S tem lahko druga ustanova v trenutku preveri in potrdi ali ovrže veljavnost, verodostojnost ter izvor takšnega dokazila, za kar je zaslužna tehnologija preverljivih poverilnic (ang. Verifiable Credentials).

Tomislav Mučič, ustanovitelj podjetja Netis pojasnjuje: »Digitalizacija potrdil je pomemben korak v digitalno družbo, a je doslej za podjetja predstavljala velik izziv. Pri Netisu smo prepoznali to potrebo in ponudili varno in enostavno orodje, ki upošteva vse sodobne standarde in zahteve Evropske unije na tem področju. To pomeni, da s pomočjo novih tehnologij platforma MyNextID podjetjem omogoča samostojno izdajanje certifikatov in dokazil, ki so prenosljiva in hipoma preverljiva med organizacijami; uporabniki pa lahko v eni aplikaciji zbirajo dokazila različnih institucij, kar olajša upravljanje z njimi.«


Fotografija: Tomislav Mučič, direktor Netis
Avtorica: Tania Mendillo

Sommelierji in poznavalci žganih pijač bodo s pomočjo digitalnih potrdil o izobraževanju izkazovali svoje znanje na različnih dogodkih in pri bodočih delodajalcih. Potrdila hranijo v zasebni denarnici na mobilnem telefonu, ki omogoča sočasno shranjevanje dokazil različnih organizacij, vključno z rednim šolanjem in drugimi delovnimi izkušnjami.

Karierne dosežke in potrdila, ki jih želijo javno izpostaviti, lahko označijo in delijo na profilu MyNextPortfolio, ki deluje kot običajni digitalni portfelj, z eno pomembno razliko, ki poglablja zaupanje in vnaša kredibilnost. Vsa dokazila, ki jih na njem objavijo, so namreč preverjena, kar pomeni, da so jih izdale in potrdile uradne institucije.

Fotografija: Primer javnega profila na MyNextPortfolio

»Trenutno je preverjanje delovnih izkušenj sommelierjev ali drugih gostinskih delavcev zamudno in časovno obremenjujoče, saj je potrebno stopiti v stik z nekdanjim delodajalcem. Digitalno zapisovanje izkušenj nam kot delodajalcem prihrani veliko dela, prav tako pa je lažje tudi profesionalcem, saj imajo vsa potrdila zbrana ne enem mestu,« še dodaja Aleksander Bohinc, ki je tudi izjemno uspešen gostinec in ustanovitelj ter lastnik podjetja Borbona Catering. 

Vpeljevanje digitalnih potrdil je zagotovo korak naprej v sommelierski industriji, zato Bohinc upa, da bodo njihovo prednost prepoznali tudi drugi delodajalci in organizacije v turistični panogi. To bi omogočilo nadgradnjo delovanja in privabljanje tako delavcev kot tudi uporabnikov storitev v Sloveniji. V podjetju Netis pa hkrati poudarjajo, da je rešitev MyNextID na voljo vsem podjetjem, ki želijo hitro in enostavno digitalizirati dokumente in se s prehodom na digitalna potrdila približati sodobnim trendom ter izpolniti potrebe svojih strank.