Preverljiva kakovost: Digitalna dokazila za najboljše gine in brinjevce

V Dutovljah na Krasu se je 30. junija in 1. julija odvijal že sedmi festival Gin & Brin, na katerem so obiskovalce navduševali vrhunski slovenski destilati in priljubljeni gin toniki. Na četrtem ocenjevanju ginov in brinjevcev je strokovna žirija izbrala 49 najbolje ocenjenih destilatov. Nagrajene destilarne so priznanja prvič doslej prejela v digitalni obliki, ki omogoča enostavno preverjanje izvora dokumentov in njihove verodostojnosti.

Festival Gin & Brin, ki ga od leta 2017 organizirajo ljubitelji gina in brinjevca s Krasa, je dvodnevni dogodek, namenjen širjenju kulture uživanja gina, ozaveščanja o zgodovini in tradiciji brinjevca v naših krajih ter predstavitvi slovenskih in tujih destilarjev širši javnosti.  

Strokovno ocenjevanje na festivalu sledi mednarodnim standardom in vključuje skrbno izbrano komisijo slovenskih strokovnjakov na področju žganih pijač, sommelierstva, destilacije in gostinstva. Izmed številnih prijavljenih vzorec so izbrali 49 destilatov in jim podelili 7 zlatih, 27 srebrnih ter 15 bronastih priznanj v različnih kategorijah, kot so London Dry gin, hladno zmešan gin, destiliran gin, sadni gin, brinjevec, liker na osnovi gina in žgana pijača z aromo brinja

Pomembna novost letošnjega festivala so nagrade v preverljivi digitalni obliki, ki jih je organizator festivala izdal s pomočjo platforme MyNextID. Razvilo jo je domače visokotehnološko podjetje Netis, njihov direktor Tomislav Mučič pa pojasnjuje njeno delovanje:

Tomislav Mučič, ustanovitelj podjetja Netis pojasnjuje: »Že vrsto let smo aktivni na področju razvoja rešitev za varno izmenjavo občutljivih podatkov na spletu. Naša infrastruktura podjetjem omogoča samostojno digitalizacijo dokazil, kot so certifikati, dokumenti in vstopnice v obliki, ki je standardizirana in razumljiva tudi za druge ustanove. To omogoča hitro in enostavno izmenjavo dokumentov med posamezniki in podjetji, kar si vsi želimo. Uporabnik je postavljen v središče, dokazila različnih organizacij hrani v eni digitalni denarnici, nadzoruje lastne podatke in jih deli po potrebi.«


Fotografija: Tomislav Mučič, direktor Netis
Avtorica: Tania Mendillo

Delovanje lahko pojasnimo s primerom festivala Gin & Brin:  organizator dogodka je s pomočjo platforme MyNextID izdal digitalne nagrade za destilarne, ki so slednje prejele v digitalno denarnico. Nagrajena podjetja so nato ustvarila preverjen profil podjetja in javno objavila prejeto priznanje. Stranke in partnerji lahko s pomočjo QR kode preverijo izvor priznanja in zaupajo, da je bilo res izdano s strani festivala.

Mučič pojasnjuje, da je to možno, »zaradi naše infrastrukture zaupanja. Vsi vključeni posamezniki in organizacije lahko med seboj izmenjujejo in preverjajo dokazila na varen in standardiziran način, saj sledimo protokolu evropske infrastrukture za storitve bločnih verig (EBSI, European Blockchain Services Infrastructure) oziroma standardom W3C in OIDC. Z vključevanjem uradno pooblaščenih organizacij so komponente platforme primerne tudi za izdajanje in preverjanje dokazil, kot so diplome, potrdila o zaposlitvi ali kreditni sposobnosti posameznika, vozniška dovoljenja in podobno.«

Fotografija: Primer javnega profila podjetja na MyNextPortfolio

Katja Gabrijelčič iz Društva na placu, organizatorka festivala Gin & Brin, je pojasnila, da so se za tovrstne digitalne nagrad odločili, ker “destilarjem prinašajo sodobno in praktično orodje za izkazovanje dosežkov kupcem, distributerjem in prodajalcem žganih pijač. Menim, da gre za pomemben in dobrodošel korak naprej od tiskanih nagrad ali nalepk na žganih pijačah, saj je njihovo verodostojnost bistveno težje preverjati in dokazovati.” 

Podobno razmišljajo tudi ponudniki, kot je denimo destilarna Petriot: “Nagrade krepijo zaupanje v naše destilate in njihovo kakovost. Z veseljem jim bomo komunicirali; hkrati pa si želimo s QR kodami označiti tudi naše izdelke. Tako lahko slovenski craft destilarji potrošnike ozaveščamo o kvalitetnih slovenskih destilatih na preprost način, kar se nam zdi ključno,«  dodaja njihova predstavnica, Nina Petruna Babarović.

Organizatorji festivala skupaj z Netisom načrtujejo tudi digitalizacijo nagrad iz preteklih treh let. Majda Debevc, ena največjih poznavalk žganih pijač v Sloveniji in članica strokovne žirije na omenjenem festivalu, pa dodaja: “Preverljiva oblika nagrad je odlična pridobitev za festival Gin & Brin, saj krepi strokovnost dogodka; podobno pa velja tudi za nagrajene destilarne. Prepričana sem, da bomo v prihodnjih letih pritegnili še več destilarn iz širše okolice. Novost je zanimiva tudi za druge festivale doma in v tujini, saj sta dokazovanje in krepitev kakovosti ključna za gostinsko in turistično industrijo, zato je pomembno, da se takšnih projektov pogumno lotevamo.”