Nagrajena aplikacija GEN-I Div-ee-ap zgrajena na Netisovi blockchain infrastrukturi

Podjetje Gen-I je Netisovo blockchain ogrodje AceBlock uporabilo pri razvoju aplikacije Div-ee-ap, ki uporabnikom omogoča enostavno in neposredno deljenje polnilne infrastrukture za e-vozila. Ta se je na 13. vrhu inovativnih v energetiki uvrstila na prvo mesto med prijavljenimi rešitvami.

Podjetje Gen-I je Netisovo blockchain infrstrukturo uporabilo pri razvoju aplikacije Div-ee-ap, ki uporabnikom omogoča enostavno in neposredno deljenje polnilne infrastrukture za e-vozila. Ta se je na 13. vrhu inovativnih v energetiki uvrstila na prvo mesto med prijavljenimi rešitvami.

Aplikacija Div-ee-ap omogoča enostavno deljenje polnilne infrastrukture za e-vozila prek posebej zasnovane platforme, preko katere uporabnik z aplikacijo drugim voznikom omogoči brezplačno ali plačljivo souporabo svoje polnilne postaje. To pomeni, da preko ene aplikacije z nivoji označevanja uporabnikov lahko omogočimo polnjenje e-vozila na različne načine in s tem vzpostavimo javno-zasebno e-polnilno infrastrukturo na enem mestu.

V te namene smo za Gen-I ustrezno prilagodili naše blockchain ogrodje in pri tem uporabili rešitve za vpeljavo zaupanja vredne identitete, decentralizirane hrambe podatkov in IoT, ki omogoča izmenjavo podatkov na nivoju naprav. 

Kako deluje? Uporabnik najprej ustvari svojo varno identiteto, nato pa aplikacijo preko QR kode ob polnjenju poveže z izbrano polnilno postajo, kjer njen lastnik oziroma upravljalec določi, na kakšen način bo polnjenje potekalo (brezplačno ali plačljivo). Plačevanje z univerzalno valuto smo gostujočim uporabnikom omogočili z aplikacijo Stripe.

Tako smo zagotovili, da je vpis v aplikacijo za uporabnika enostaven, varen in poteka le v nekaj korakih. Predvsem pa je pri tem ključno, da smo z identiteto opremili tudi polnilnico in tako zagotovili neposredno (peer-to-peer) komunikacijo med uporabnikom in polnilno infrastrukturo, ki zagotavlja maksimalen nivo varnosti. Decentralitzirane tehnologije tako poenostavljajo medsebojne pogodbene odnose ter omogočajo transparentnejše in pravičnejše poslovanje med vsemi pogodbenimi strankami, zagotavljajo pa tudi podatkovno varnost celotne infrastruktre. 

Aplikacija Div-ee-ap žanje uspehe, saj se je na 13. vrhu inovativnih v energetiki, ki je potekal v lanskem oktobru, uvrstila na prvo mesto med prijavljenimi rešitvami.

Prav tako rešitev že deluje v podjetju Ocean Orchids in na domovih njihovih zaposlenih kot demo lokaciji demonstracijskega projekta; v naslednjih fazah razvoja pa bodo njeno zmogljivost preizkušali v okolju z več uporabniki. 

Skupek tehnoloških rešitev je na višji ravni namreč povezan v produkt »E-mobilnost«, ki bo omogočal sočasno polnjenje večjega števila vozil in hkrati zniževal preobremenjenost obstoječega električnega sistema s pomočjo algoritmov za Dynamic Load Management.

Skupaj projekt povezuje visokotehnološka podjetja (Ocean Orchids d.o.o, GEN-I, d.o.o, Metron Inštitut, ENERDAT – S, d.o.o, DS Meritve, d.o.o., Telemach d.o.o., Inden d.o.o., Resalta d.o.o.), ki so v okviru javnega razpisa DEMO PILOTI II 2018 prejela sofinanciranje v višini 1,2 mio EUR, da bi ideje, znanje in izkušnje uporabila za inovativne rešitve pri vključevanju naraščajočega števila elektrificiranih vozil in obnovljivih virov energije (OVE) na obstoječe elektro-energetsko omrežje.

Bi preizkusili Div-ee-ap? Zapeljite se v Prekmurje po čudovite orhideje in doživite Div-ee-ap izkušnjo v živo.

Celotna objava je dosegljiva na spletni strani podjetja Gen-i.