Tekmovanje eSSIF Business-Oriented Call: Korak bližje tehnologiji SSI za podjetja in ljudi

Vas zanima, kaj je naša ekipa počela v zadnjih mesecih? Poleg rednih dejavnosti smo se uvrstili tudi v drugi krog poslovno usmerjenega programa eSSIF-Lab, ki se je zaključil konec februarja. Medtem, ko čakamo rezultate, ki nam bodo razkrili, ali smo se uvrstili v zadnji del tekmovanja, naj z vami delimo idejo in stanje razvoja naše rešitve danes.

Začnimo na začetku. Projekt eSSIF-Lab se ukvarja z vpeljevanjem SSI tehnologij. Tekmovanje je razdeljeno v tri faze in vključuje poslovno ter tehnično podporo tekmovalnim skupinam pri razvoju in integraciji tehnologij SSI v poslovne rešitve.


Zakaj so rešitve na tehnologiji SSI za nas sploh pomembne? Zaradi izboljšane sposobnosti, da posameznikom pomagajo pri varni spletni identifikaciji, ki ščiti njihovo zasebnost, tehnologije SSI ponujajo alternativo centraliziranim načinom upravljanja e-identitet, ki prevladujejo danes. Razlika je predvsem v tem, da tehnologije SSI spletnim uporabnikom omogočajo, da sami zbirajo in delijo osebne podatke s storitvami, kar je popolnoma drugače kot danes, ko z našimi osebnimi podatki upravljajo velika podjetja, ki jih tudi delijo v tržne namene.

Ker na trgu šele dobro začenjamo z vpeljevanjem takšnih rešitev, je ekosistem majhen in podjetja jih preizkušajo z mero previdnosti. Seveda ne moremo tudi mimo dejstva, da so danes daleč najbolj priljubljene metode preverjanja prisotnosti uporabnikov tiste, ki jih ponujajo Google, Facebook in drugi spletni velikani. Tu ne gre brez opozorila, da vsi našteti zbirajo podatke o uporabnikih centralno ter so zato izpostavljeni velikim varnostnim tveganjem.

Cilj rešitve MyNextID je metode avtentikacje, ki uporabljajo SSI, približati podjetjem na način, da deluje kot povezovalec celotnega SSI ekosistema. Na eni strani torej povezuje ponudnike tehnologij SSI; na drugi pa podjetjem pa omogoča hitrejšo in enostavnejšo implementacijo tovrstnih rešitev z ene točke in pod istim imenovalcev (protokol OIDC).

Več si lahko ogledate tudi v našem video posnetku, ki smo ga posneli v okviru tekmovanja, kjer smo razložili vizijo uvajanja SSI inovacij v podjetja prek enotnega standarda (OIDC), ki je v poslovnem svetu že dobro poznan in uveljavljen.

V tem času smo vse ekipe seveda intenzivno delale na nadaljnjem razvoju koncepta in rešitve ter predstavili vzorčne dizajne in prototipe.

Raziskali smo tudi, kako se MyNextID odziva na različne pogoje in implementirali več pomembnih funkcij. Poglobili smo se v tržni potencial in ciljne skupine ter opredelili strategijo in poslovni model. Poleg tega smo se pogovarjali z možnimi strankami, da bi izvedeli, katere tehnične značilnosti so bistvene za njihovo poslovanje, ter raziskali konkurente in obstoječo ponudbo na tem področju.

Testi interoperabilnosti

https://interop.mynext.id/

Naš ključni izziv pa so bili testi interoperabilnosti, kjer smo ugotavljali, kako rešitev zastaviti na način, da bo enostavno združljiva s čim več SSI ponudniki. Teste smo razdelili v tri faze:

Interoperabilnost uporabniških aplikacij (ang. user agent)

Različni ponudniki SSI lahko testirajo svoje uporabniške aplikacije na platformi MyNextID.

Med uporabniškimi aplikacijami, ki smo jih testirali, je tudi naš AceID, ki jo razvijamo v okviru blagovne znamke Aceblock.

Obiščite stran: TEST 1.

TEST 2

Interoperabilnost odvisnih strani (ang. relying party)

Testiranje MyNextID, kjer ponudniki spletnih storitev integrirajo namestitveni programski paket (Node.js).

Obiščite stran: TEST 2.

TEST 3

Neomejena interoperabilnost

Testiranje med entitetami, ki so uspešno opravile TEST 1 IN TEST 2.

Kaj sledi?

V okviru tekmovanja je odločitev sedaj v rokah žirije. Seveda se želimo uvrstitve v zadnji del in s tem postati finalisti. Kljub temu pa bomo nadaljevali s preskusi interoperabilnosti in razvojem platforme, za katero smo prepričani, da bo v prihodnosti igrala ključno vlogo pri vpeljevalnju tehnologij SSI v naš vsakdan.

© 2018 Netis, blockchain technologies