Netis s partnerji prejemnik sredstev na razpisu eSSIF-Lab Infrastructure-Oriented Call

V sodelovanju z Blockchain Lab:UM in walt.id smo na razpisu eSSIF-Lab Infrastructure-Oriented Call pridobili sredstva v vrednosti 155.000 EUR za razvoj projekta Authority Delegation & Verifiable Mandates.

Kaj je cilj projekta eSSIF-Lab?

Projekt eSSIF-Lab predstavlja ekosistem deležnikov, ki sodelujejo pri razvoju tehnologije SSI (t. i. Self-Sovereign Identity) v razširljivo, interoperabilno in enostavno infrastrukturo za neposredne poslovne transakcije (peer-to-peer). Kot evropski H2020 projekt eSSIF-Lab svoje poslanstvo prek različnih razpisov izvršuje s financiranjem drugih subjektov, ki lahko prispevajo k nadaljnjemu razvoju infrastrukture SSI in njene uporabe. Tokratni, v infrastrukturo usmerjen, razpis je namenjen predvsem razvoju in testiranju odprtokodnih komponent SSI (t. i. Self-Sovereign Identity) za infrastrukturo eSSIF-Lab. 

Kakšno rešitev predlagamo?

V skladu s cilji, ki jih zasleduje razpis, smo združili moči še z dvema organizacijama, ki sta dejavni na področju razvoja SSI in tehnologije blockchain. Skupaj smo identificirali številne izzive, ki SSI rešitvam preprečujejo, da bi uspešno dosegle uporabnike, četudi se aktivnosti odvijajo v pravo smer.

S tega vidika smo se strinjali, da je ključ do uspeha delegiranje, ki predstavlja eno od primarnih potreb tako za zasebno kot za poslovno sfero. Vendar pa trenutno ni moč zaslediti ustreznih upravljalnih ogrodij in začrtanih procesnih tokov, ki bi urejali posebej to področje (tj. delegiranje pooblastil oz. preverljivih mandatov). Hkrati ni rešitev, ki bi bile usklajena z eSSIF in ostalimi ogrodji, kot je eIDAS, in bi omogočale preprosto uporabo.

Posledično smo še daleč od tega, da bi lahko zagotavljali učinkovito upravljanje tovrstnih pooblastil, vključno s prenosom pooblastil, skrbništva in nadzora, ki so ključne zmogljivosti za poenostavitev sicer zahtevnih nalog.

Cilji in naslednji koraki

Zaradi zgoraj navedenih razlogov se v projektu osredotočamo na SSI vidik delegiranja pooblastil (AD) ali preverljivih mandatov (VM), v skladu s projektoma EBSI in eSSIF s ciljem, da dostavimo naslednje:

(1) raziskovalno nalogo o delegiranju pooblastil oz. preverljivih mandatov (t. i. Verifiable Mandates/VM)
(2) tehnične specifikacije
(2.1) podatkovne modele in sheme za VM
(2.2) procesne tokove za preverjanje in preklic izdaje pooblastil, ki temeljijo na nivojih zagotovil eIDAS in zaupanju vrednih registrih eSSIF
(3) implementacijo odprtokodne rešitve (SDK/lib v Java/Kotlin), vključno z uporabniškim vmesnikom
(4) integracijo denarnice (Blockchain Lab: SSI agent za podjetja, ki se uporablja tudi v DE4A (EBSI Early Adopter); Netis: SSI agent za uporabnike)
(5) demo

Načrt dela

Prizadevamo si, da v roku devetih mesecev dosežemo vse zastavljene mejnike in tako pridobimo sredstva, ki nam bodo omogočila, da ponudimo prvo celostno rešitev za delegiranje in upravljanje preverljivih mandatov, ki ji bodo sledili tudi prva referenčna implementacija in podpora za podpise, ki temeljijo na eIDAS.

Prav tako naš projekt temelji na sodelovanju in vključevanju skupnosti, ter upošteva načela svobode, odportokodnosti in skladnosti z nastajajočimi standardi (W3C, eSSIF, eIDAS). S tem zagotavlja  izvrševanje svojega temeljnega poslanstva, ki je pospeševanje uporabe rešitev SSI za zasebne in poslovne namene.

O konzorciju

Netis

Netis je laboratorij za inovacije in svetovalno podjetje z dolgoletnimi izkušnjami pri raziskovanju, razvoju in implementaciji tehnologije blockchain. Kot pionirji blockchaina v Sloveniji podjetjem pomagamo prepoznati poslovne priložnosti na tem področju in jim nudimo celovito podporo pri razvoju in implementaciji blockchain rešitev po meri.

Hkrati razvijamo tudi lastno blockchain ogrodje, ki vključuje komunikacijski protokol in nabor rešitev za varno identifikacijo, shranjevanje podatkov in komunikacijo med napravami. Naši strokovnjaki svetujejo tudi pri evropskih projektih EBSI (Evropska blockchain storitvena infrastruktura) in eSSIF (Evropska infrastruktura za varno identiteto). Prizadevamo si za vzpostavitev infrastrukture in standardov, ki bodo omogočali hitro in varno uporabo čezmejnih e-storitev v Evropi in smo člani številnih ključnih odborov za standardizacijo tehnologije blockchain.

Blockchain Lab:UM

Blockchain Lab:UM je multidisciplinarna ekipa raziskovalcev, razvijalcev in svetovalcev, ki razvijajo in ocenjujejo rešitve in storitve, ki temeljijo na tehnologiji blockchain. Njihov poudarek je na spodbujanju in pospeševanju tehnologije blockchain za ustvarjanje inovativnih IT rešitev in storitev, ki podpirajo nove poslovne modele.

walt.id

Walt.id je evropsko podjetje s sedežem na Dunaju (Avstrija), ki gradi manjkajočo plast interneta – identiteto. Njihovo poslanstvo je, da vsakemu razvijalcu in organizacijo omogočijo, da lahko zgradijo identiteto in tako zaupajo v splet ter aplikacije na njem. Njihova vizija je ustvariti digitalni svet, v katerem je vsaka interakcija enostavna in brezskrbna.